Az ember mindig is szerette magát közel tudni a természethez, ezáltal valami életet igyekszünk csempészni az otthonainkba. Nincs ez másképp akkor sem, amikor cserepes- vagy vágott növényt vásárolunk. Sokan szeretjük a természetes megoldásokat, modern, vagy hagyományos köntösbe csomagolva.

Tudtad, hogy már a keresztes hadjáratok óta fontos az embereknek az otthonuk egyre komfortosabbá tétele Európában is? Honnan jön ez a szokás, és miért köthető pont a keresztes hadjáratokhoz?

Mint az mindannyian jól tudjuk – ha máshonnan nem, akkor történelem óráinkról –, a Közel-Keleten él népek mindig fényűző életet éltek, magukat kincsekkel, csecsebecsékkel vették körbe, szobrokkal, melyek sok esetben valamilyen fémből, vagy fából készültek.

Ezt tanulták meg tőlük a keresztes hadjáratokban részt vett emberek is, így a kastélyok udvartartásai szépen lassan udvarházzá fejlődtek. A háztartási felszerelések bonyolultabbá, de használhatóbbá is váltak, ezáltal a nők munkája gördülékenyebben tudott működni. Erre azért is volt szükség, mivel a férfiak távolléte alatt a nőknek kellett ezeket a munkákat megoldani.

Finomabb anyagú függönyök, kárpitok, terítők jelentek meg a háztartásokban, melyek elsősorban a melegérzet javítása miatt kerültek be az emberek otthonaiba. Később, lassan díszítőértéküket is kihasználták ezeknek a textileknek, és sokszor konkrét műalkotások születtek egy-egy szövet elkészítésekor.

Leginkább Franciaországra volt jellemző, hogy a nagyobb szobák fa mennyezetei ún. kazettásak voltak, melyeket gyakran élénk színekkel festettek le, és különböző díszítéseket kaptak. Egyre több szoba kapott helyet a házakban, melyeket szerepeik szerint díszítettek.

A konyhát és a kamrát például az épületek alsó végén helyezték el faragott fadíszítés, vagy faragott szikla mögött, mely praktikuma mellett az ételek hűtésének megoldása miatt is fontos volt.

Hogy mit is szeretnék ebből kihozni? Ez, amiről most beszéltünk, ez a 12. századi Európa. A 12. század óta élünk együtt a természettel, visszük be otthonainkba a külvilágot és próbáljuk meg a magunk módján a sajátunké tenni azt. Egyedivé és különlegessé.

Ma, a 21. században talán még fontosabb lett az otthon, mivel ez a fogalom mára egyesült azzal, hogy „jól lenni”. Jól lenni ott, ahova hazamész, jól érezni magad, kényelmesen leülni és elolvasni egy könyvet. Akár egy fából készült hintaszékben, akár a fotelben. Akár színes, vagy egyszínű szobában, fa, vagy műanyag polcról levéve. Mindenkinek mást jelent az otthon, és a jó érzés. Különbözők vagyunk, különböző stílusunk van, de valahogy ha ránézünk, két teljesen különböző stílusra, akkor is meglátjuk bennük a szépet. Ezért alkottuk meg lamelláinkból a két különböző termékcsaládot: natural és modern. Ebbe a két kategóriába soroltuk be azokat a lamellákat, melyek összességében, akár egymás kombinációjaként is jól mutathatnak, mégis különböznek. De miben?

Natural kollekció

Ez a kollekciónk nevéből adódóan is, közelebb áll a természetességhez a fa erezetének köszönhetően. Ebben a kategóriában ugyanis – a mintákon is látható –, tökéletesen kirajzolódik a fa erezete (színtől függően erősebben, vagy gyengébben látható). Ezzel is adva egy plusz mintát, egy plusz tulajdonságot egyszínű lamelláinkkal ellentétben. Természetesen ez nem róható fel a modern kollekció hátrányának, hiszen mindkettőnek megvan a maga szépsége.

Modern kollekció

Ennek a kategóriának pont az a lényege, és az a jó benne, hogy másabb, mint a natural. Ebben már több típust kell megkülönböztetnünk. Találhatunk márvány, vagy gránithatású mintát, színeket, illetve egyszínű lamellákat, köztük pastel színeket.

Aki – ahogy nevéből is adódik – a modern stílust, a letisztult, egyszínű anyagokat kedveli jobban, illetve már sok a fahatás az otthonában, és valami egyszerűbbre vágyik, annak is tökéletesen megfelelhetnek a termékcsalád egyszínű elemei.

A kettőt akár kombinálni is lehet, csak a képzelet szabhat határt annak, hogy mit tervezel meg, hogyan tudnád elképzelni otthonodat. Ha tetszik a mentazöld, de soknak gondolod hogy a konyhádban egy teljes fal zöld legyen? Kombináld fehérrel, szürkével, vagy bármelyik lamellával a natural termékcsaládból.

Légy kreatív, használd a fantáziád, és alkosd meg álmaid otthonát! Kérj színmintát kollégáinktól, és otthonodban is megnézheted, melyik szín illene hozzád és elképzeléseidhez a legjobban!

0
    0
    Kosár
    A kosár üresVissza a boltba

    Termékek: