Májusfa, anyák napja, és mára rendesen megérkezett a tavasz is! De hogyan is hasznosítsuk az energiacunamít, amit a dupla ünnep és a jó idő hozott magával? Tippünkért maradj velünk!

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke.

A májusfával kapcsolatos szokásról első hazai adatunk 1502-ből. Manapság kettő eredetmeghatározásról tudunk.

  1. A májusfa azokra az időkre emlékeztet, amikor a 72 tanítvány tanítani ment. Volt köztük egy szent életű lány is, de nem hitték el róla, hogy ártatlan. Azt mondták az emberek: elhiszik, ha a földbe szúrt száraz gally reggelre kizöldül. A fa május hajnalára kihajtott. (Tájjellegű magyar, vallásos néphagyomány)
  2. A májusfa eredete az, hogy Fülöp és Jakab apostoloknak térítő útjuk során egy Valburga nevezetű szűz leány volt a segítőtársuk. A leányt a pogányok megrágalmazták. Valburga azonban, hogy a gúnyolódókat megszégyenítse, elővette vándorbotját, letűzte a földbe, letérdepelt és imádkozott előtte, mire a száraz fa a pogányok szeme láttára kizöldült. Innen eredt a keresztény fiatalságnál a májusfa állítása.” – Általánosan elterjedt vallásos néphagyomány.

A májusfát vagy májfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, melyeket a kerítésoszlophoz rögzítettek éjjel vagy kora hajnalban. Általában színes szalagokkal, étellel-itallal is díszítették. Legtöbbször az udvarló legény vezetésével állították a fát, de egyes községekben a rokonlányoknál is állítottak a legények.

2022 különlegessége, hogy anyák napjával egy napon ünnepelhetjük a két jeles napot. Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, Magyarországon május első vasárnapján.

A mai nappal igazi tavaszi időjárás köszöntött országunkra, különösen sok energiával tölthettük fel magunkat, napsütés, boldogság, szeretet, virágok.

Hasznosítsuk ezt a szép napot, ha már az édesanyáink mellett „fákat” is ünnepeljük ma, legyünk kreatívak, merítsünk ötleteket együtt oldalunkról!

Heti tipp

Ha már itt a tavasz, itt egy újdonság! Ezentúl blogunkban aktualitásaink és az érdekességek mellett mindig olvashattok néhány információt egy-egy kiemelt lamelláról! Ha már különösen fontos a mai nap, hiszen ünnepeljük a fát, bár nyárfát szokás ilyenkor a hölgyek házához állítani, ma egy örök klasszikust ajánlunk a diót, abból is az igazán elegáns, hagyományos capri dió lamellákat.

Aki szereti az igazán mély, sötétbarna, elegáns megjelenést, és hagyományos formavilágra vágyik, de mindezt egyedi és modern köntösbe öltöztetve, annak mindenképpen ezt az örök klasszikust ajánljuk! Kattints ide a részletekért!

0
    0
    Kosár
    A kosár üresVissza a boltba

    Termékek: